Ocak ayında yapılan zamların enflasyon tarafından hızla erimesi üzerine memurlar yeniden değerleme oranında zam ve refah payı talep ediyor. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 2024 yılı için kamu alacaklarına uygulanan yeniden değerleme oranı olan yüzde 58’den az olmamak üzere artış yapılmasını ve buna ek olarak refah payı verilmesini istedi.
Memurların maaşlarına ocak ayında yüzde 49.25 oranında zam yapılmıştı. Ancak bu zammın sadece yüzde 15’i toplusözleşme zammı, geri kalanı ise geçen yılın ikinci yarısındaki enflasyon farkından kaynaklanıyor. Ocak ayı enflasyonu yüzde 6.70 gelince zammın yarısı da eritilmiş oldu.
Kahveci, enflasyonun bu hızla devam etmesi halinde önümüzdeki ay 2024’ün ilk yarısı için verilen zammın tamamının enflasyon karşısında eriyeceğini söyledi. Merkez Bankası’nın 2024’e ilişkin enflasyon tahmininin yüzde 36 olduğunu buna karşın memur ve emeklilere yapılması öngörülen toplam artışın yüzde 26.5’ta kaldığını belirten Kahveci, şunları kaydetti:
“Böyle bir ücret politikası daha fazla sürdürülemez. Kamu görevlilerimizin alım gücünün yükseltilmesine yönelik olarak kamu alacaklarına uygulanan yeniden değerleme oranı olan yüzde 58’den az olmamak üzere bir artış yapılması ve refah payı verilmesinin zorunlu olduğunu vurguluyoruz.”
Ocak ayı enflasyonunun yükselmesinde başta enerji olmak üzere temel mal ve hizmetlerdeki artışlar etkili oldu. Merkez Bankası’nın enflasyon değerlendirmesine göre enerji grubu aylık enflasyonunda otomatik maktu vergi artışının etkileri hissedildi, sepete yansıyan doğalgaz fiyatları yükselmeye devam etti. Temel mal grubu aylık enflasyonunun da önceki aya kıyasla yükseldiği belirtilirken mevsimsel indirimlerin gerçekleştiği giyim ve ayakkabı alt grubu dışında fiyat artışlarının genele yayıldığı ifade edildi.
Memurların yeniden değerleme oranında zam ve refah payı talebi, artan enflasyon karşısında alım gücünü koruma çabalarının bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Bu taleplerin hükümet tarafından nasıl karşılanacağı ise merak konusu.